Odštampajte ovu stranicu
Održan prvi Sajam ruralnog turizma i privrede Bačke
19 nov

Održan prvi Sajam ruralnog turizma i privrede Bačke

(0 glasova)

Prvi Sajam ruralnog turizma i privrede Bačke, organizovan od strane Regionalne razvojne agencije Bačka, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održan je 13. i 14. novembra 2015. godine u Edukativnom centru Pokrajinske vlade Vojvodine u Novom Sadu.

Sajam je održan u okviru projekta „Regionalni brend Bačke i Sajam ruralnog turizma i privrede“, koji ima za cilj pružanje podrške u poslovnim aktivnostima malih i srednjih privrednika i turističke privrede iz ruralnih krajeva Bačke.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka, gospodin mr Srđan Vezmar je otvorio Sajam, te je tom prilikom poručio brojnom auditorijumu da je prevashodni cilj ove jedinstvene sajamske izložbe želja da se javnosti predstave mali proizvođači koji su kod RRA Bačka konkurisali za dobijanje oznake ruralnih proizvoda i usluga iz bačke regije- „Regionalni brend Bačka“. RRA Bačka je po prvi put na jednom mestu okupila male proizvođače iz ruralnih delova pre svega Bačke i omogućila im da njihove proizvode ponude u okviru objedinjenog brenda Bačka. Gospodin Vezmar je istakao, u svom pozdravnom govoru, da će RRA Bačka u narednih godinu dana, zajedno sa malim proizvođačima raditi na prodaji njihovih proizvoda preko interneta i spajanjem sa drugim članicama regionalnih razvojnih agencija.

saj1

Prvog dana sajma, na svečanom otvaranju, osim gospodina Srđana Vezmara, goste su pozdravili i gospođa Jasmina Beljan Iskrin, predsednik udruženja  Destinacijske menadžment organizacije Dunav i gospodin Budislav Medurić, direktor Edukativnog centra Pokrajinske vlade Vojvodine. Nakon svečanog otvaranja održan je panel pod nazivom „Regionalno brendiranje proizvoda“ na kome je koordinatorka projekta, gospođica mr Ivana Pajić  predstavila regionalni brend Bačke. Gošća iz Slovačke, gospođa dr Monika Bumbalova sa Slovačkog Univerziteta za poljoprivredu u Nitri, podelila je iskustva Slovačke u regionalnom brendiranju proizvoda. Tom prilikom je potpisan Sporazum o partnerstvu između RRA Bačka i Slovačkog Univerziteta za poljoprivredu u Nitri-Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj.

Panel je zatvoren veoma interesantnim izlaganjem preduzetnika čiji proizvodi su poneli naziv lokalnog brenda Bačke, a to su bili preduzetnica gospođica Jelena Marić Carpe Diem, gospodin Miroslav Medurić Čika koji je predstavio Turijsku kobasicu, i gospodin Milan Kurilić ispred proizvođača rakije i vina iz Neština.

saj2

Drugog dana sajma, panel pod nazivom „Ruralni turizam, lokalna industrija hrane i vinski sektor u funkciji razvoja destinacije“ otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, gospodin Miroslav Vasin, koji je u svom govoru istakao mnoštvo  činjenica koje je bitno uzeti u obzirda bi Bačku postala atraktivna turistička destinacija. Gospodin Vasin je takođe istakao tom prilikom da je Destinacijska menadžment kompanija (DMC) projekat koji označava udruživanje svih potencijala vojvođanskog turizma, koji je Pokrajinska vlada značajno podržala tokom prošle i ove godine, te je ukazao na važnost ove kompanije koja se vodi primerom najznačajnijih turističkih destinacija u Evropi, gde su svi potencijali neke regije ujedinjeni u kreaciji turističke ponude. Po rečima gospodina Vasin Miroslava, ovaj Sajam je ispunio svoj cilj- pokazao je šta Bačka može da ponudi, naglasivši da će proizvođači koji su se predstavili na Sajmu ruralnih proizvods biti uključeni u deo turističke ponude i turisti koji budu dolazili u Bačku će biti organizovano vođeni na mesta gde će im ti proizvodi biti dostupni, i biće im ponuđeno da vide i kako se proizvode određeni proizvodi.  Zaključak je da će turistički poslenici biti sigurni za kvalitet proizvoda sa oznakom regionalnog brenda Bačke, da su iz Vojvodine tj. Bačke, i da svakako odražavaju duh ovog prostora. Potpredsednik Pokrajinske vlade je izjavio da je u planu da se to isto uradi i u Sremu i Banatu, čime će biti povezana turistička ponuda koju će činiti proizvodi domaćih proizvođača, kvalitetni i sa brendom.

saj11

Svoja iskustva i znanja na pomenutom panelu su podelili sa posetiocima gospođa Jasmina Beljan Iskrin pričajući o Fruškoj Gori i Dunavu kao destinaciji, i prof. Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je izneo svoje stavove na temu imidža ruralnih krajeva. Profesor dr Zoran Rajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je na panelu predstavio zakonske izmene u oblasti poljoprivreda a posebno novi Zakon o alkoholnim pićima, dok je mr Ivana Pajić, rukovoditeljka Sektora za ruralni razvoj RRA Bačka ukazala u svom izlaganju na finansiranje ruralnog turizma i vinskog sektora kroz IPARD II Program.

Nakon panela posetioci su mogli da uživaju u izvanrednom „Bačka Gastronomic and Wine Tasting Show“.

Tridesetak proizvođača, izlagača na sajmu izložilo je svoje proizvode i podelilo svoja „proizvođačka“ iskustva i plodove sa posetiocima sajma.

Ovaj projekat, koji je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a implementirala RRA Bačka u partnerstvu sa Destinacijskom menadžment organizacijom Dunav, pokazao je koliko je Bačka „plodno tle“ za sve vrste preduzetništva, te da ima bogatstvo i tradiciju kojom može da zaseni mnoge turističke destinacije poznate u Evropi i šire.

Pročitano 4359 puta Poslednji put izmenjeno petak, 09 decembar 2016 00:10